سنگ مالون یکی از قدیمی ترین و متنوع ترین مصالح ساختمانی می باشد که علاوه بر صنعت ساختمان سازی در صنایع دیگر نظیر کاغذ سازی نیز موارد مصرف مختلفی دارد. سنگ این ماده سخت با روش های مختلف و یا بر اثر عوامل مختلفی پدید می آید و سبب پیدایش سنگ های متنوعی چون سنگ های آذرین، سنگ های رسوبی، سنگ مالون، سنگ مالون نما، سنگ های دگرگونی و … می شود. به طور کلی منشا شکل گیری و پیدایش سنگ ها و خورده سنگ ها دو فرایند کوهزایی و کوه سایی در زمین می باشد. از عوامل کوه زایی می توان به شکستگی ها، گسل ها، فعالیت آتش فشان ها، زلزله و … اشاره کرد. به طور کلی تاثیرات هوازدگی بر پوسته زمین یک فعالیت تحلیل کننده می باشد. فشار های درون کره مذاب را که بر پوسته جامد زمین وارد می شود؛ می توان فرایند کوهزایی و خشکی نامید. این فشار ها تاثیرات گوناگونی بر پوسته زمین می گذارد.

سنگ مالون نما را می شناسید؟

سنگ مالون نما سنگهای لاشه
سنگ کوهی

سنگ مالون نما نوعی سنگ مالون می باشد که بیشتر برای نما ساختمان ها، منازل، هتل ها و … مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت عمده مصرف سنگ مالون نما مربوط به نماسازی می باشد. سنگ مالون و یا سنگ مالون نما زیر مجموعه ای از سنگ های لاشه می باشد با این تفاوت که سنگ مالون نما دستکاری شده می باشد. سنگ نامبرده یک نوع سنگ کاملا طبیعی می باشد که خاصیت چکش خواری دارد، همچنین این نوع متریال را می توان به راحتی تراش داد و به شکل مورد نظر و دلخواه تبدیل کرد. خاصیت چکش خواری سنگهای مالون نما این مزیت را در سنگ ایجاد می کند که بتوان آن را در هر محل و در قسمت های مختلف مانند گوشه و کنار محل مورد نظر مورد استفاده قرار داد. سنگ مالون نتیجه عمل انفجار و یا خرد کردن قطعه سنگ هایی با اندازه بزرگ تر می باشد، بنابراین شکل منظم و متقارنی ندارند. این سنگ در ابتدا دارای گوشه های تیز و لبه های برنده می باشد، همچنین ارتفاع آن حدود 28 سانتی متر و طول آن بین 20 الی 40 سانتی متر می باشد. ناگفته نماند که عرض استاندارد سنگ مالون بین 15 الی 20 سانتی متر می باشد. لام به ذکر می باشد که سنگ مالون با توجه به اندازه و یا طول و عرض، دارای نام های متفاوتی می باشد. به عنوان مثال اگر ارتفاع سنگ نامبرده از اندازه استاندارد آن کمتر باشد به سنگ مالون کله معروف خواهد بود. به طور کلی سنگ مالون نما نوعی سنگ مالون می باشد که عمده مصرف آن در نماسازی ساختمان ها می باشد و دارای رنگ های متنوع نیز می باشد.

انواع سنگ مالون نما و نحوه آماده سازی آن ها:

همانطور که قبلا گفته شد، سنگ مالون نوعی سنگ لاشه ای می باشد که از استخراج و یا خرد کردن سنگ های بزرگتر تولید می شود و سپس به روش های مختلف، تغییراتی در آن ایجاد می شود که این تغییرات سبب تمایز آنها از یکدیگر می شود.

به طور کلی این تغییرات و یا تراش ها، سنگ مالون را به سه دسته تمام تراش، نیمه تراش و اندازه تقسیم می کند. به طور مثال:

  • سنگ مالون تمام تراش به سنگ هایی گفته می شود که تمام قسمت های آن تراش خورده و به شکل مخروط تبدیل می شوند. قسمت پشت سنگ نامبرده، همان قسمت مخروطی و یا تیز سنگ می باشد. این نوع تراش در سنگ های برای بهتر چسبیدن ملات و مواد چسبنده ایجاد می شود، بنابراین از این نوع سنگ عموما در سفت کاری ها مورد استفاده قرار می گیرد.
  • سنگ مالون نیمه تراش، تمام قسمت های آن تحت تغییر و یا تراش قرار می گیرند و تنها پشت سنگ بدون تغییر باقی می ماند.
  • سنگ مالون اندازه نوعی دیگر از سنگ های مالون می باشد که تمام تراش است. در حقیقت تراش آن متناسب با انداه معین و مورد نظر صورت می گیرد. از این نوع سنگ مالون نما در ایجاد طاق ها، سر در ورودی و خروجی ساختمان ها استفاده می شود.

سنگ مالون نما به دلیل ایجاد تغییرات در آن، نوع استخراج آن از معادن و … دارای ویژگی ها و مشخصات منحصر به فردی می باشد. یکی دیگر از عواملی که در کاربرد سنگ مالون نما موثر است، رنگ سنگ می باشد. سنگ مالون نما طیف رنگی بسیار گسترده و متنوعی دارد که می توان به رنگ های قهوه ای، کرم، استخوانی، طوسی، قرمز آجری و … اشاره کرد که هر کدام از آنها میزان مقاومت متفاوتی دارند، اما سنگ مالون نما سبز یکی از سنگ های مرغوب می باشد که علاوه بر مقاومت بالا، آب گریز نیز می باشند. ناگفته نماند که هر چه مقاومت فشاری سنگ بالاتر باشد و همچنین استحکام و مقاومت بالایی داشته باشد عموما در فعالیت های ساختمانی و عمرانی مورد استفاده قرار می گیرد.

ویژگی ها و مزایای سنگ مالون چیست؟

سنگ مالون ویژگی های زیادی دارد که می توان به رنگ آن، شکل ظاهری آن، مقاومت آن، آب گریز بودن سنگ مالون و … اشاره کرد. بنابران از ویژگی ها و مزایای کلی آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. سنگ مالون خاصیت چکش خواری داشته، بنابراین به راحتی می توان آن را به شکل مورد نظر تبدیل کرد. علاوه بر این که می توان به آن را به شکل مورد نظر تبدیل کرد می توان سنگ مورد نظر را به اندازه مورد نیاز تبدیل کرد.
  2. طیف رنگی سنگ مالون بسیار وسیع و گسترده می باشد، بنابراین هماهنگ کردن آن با سایر متریال های به کار رفته در محیط، کار دشواری نخواهد بود. از رنگ سنگ مالون می توان به سنگ مالون قهوه ای، سنگ شیری، سنگ سبز، سنگ طوسی و … اشاره کرد که هر کدام ویژگی های منحصر به فردی دارند.
  3. سنگ مالون انواع مختلف و متنوعی دارد که می توان به سنگ مالون جوشقان، سنگ مالون راسته، سنگ مالون نبشی و … اشاره کرد. هر کدام از آن ها علاوه بر ظاهر متفاوت، کاربرد های متنوعی نیز دارند. به عنوان مثال نگ مالون جوشقان دارای رگه های متنوع و گوناگون در سطح خود می باشد و دارای رنگ های متنوع مانند سنگ مالون جوشقان رگ قرمز، مالون جوشقان قرمز و زرد، مالون جوشقان با رگه های لیمویی و …. می باشد.
  4. سنگهای مالون سبز یکی از سنگ های بسیار مرغوب می باشند. این متریال یکی از سنگ های پر مصرف می باشد که علاوه بر جنبه مقاومت و ساخت و ساز، جنبه درمان و روانشناختی نیز دارد.
  5. از دیگر ویژگی های سنگ مالون، مقاومت بالای آن ها و جذب بسیار پایین آب توسط آن ها می باشد.
  6. به دلیل ظاهر جذاب و مقاومت بسیار بالای آن، استفاده از این نوع سنگ در محوطه سازی، کف سازی ساختمان ها و … زیبایی خاصی به محیط می بخشد و زیبایی محیط را دو چندان می کند.

سنگ مالون چه کاربرد هایی دارد؟

سنگ مالون با توجه به نوع استخراج، معادن مربوطه، نوع فرآوری آن و … دارای ویژگی های مختلف و میزان مقاومت های متنوع می باشد. بنابراین دارای کاربرد های متنوع می باشد. در حقیقت سنگ هایی که دارای مقاومت فشاری بالا، استحکام زیاد و مقاومت فوق العاده ای در برابر عوامل محیطی مانند باد، باران، گرم و سرد شدن هوا، باران های اسیدی، فرسایش و … داشته باشند عموما در فعالیت های ساختمانی و عمرانی مورد استفاده قرار می گیرند. از کاربرد سنگ مالون می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • استفاده از آن در ساخت جدول ها، کانال های انتقال آن و ….
  • استفاده از آن به عنوان سنگ فرش ساختمان و سنگ فرش راه پله ها