فرآیند تشکیل سنگ رسوبی از سنگ آذرین

سنگ آذرین چگونه به سنگ رسوبی تبدیل می شود؟ پاسخ به این سوال اگرچه در نگاه اول کار ساده‎ای به نظر می‎رسد، با این حال به علم ویژه‎ای نیاز دارد. تبدیل سنگ آذرین به سنگ رسوبی چندین فرآیند زمین شناسی را به خود اختصاص داده است. سنگ‎های رسوبی، یکی از رایج‎ترین انواع سنگ‎ها در پوسته زمین هستند. این سنگ‎ها از رسوباتی تشکیل شده‎اند که در طول زمان انباشته و فشرده می‎شوند. فرآیند تشکیل سنگ رسوبی از سنگ آذرین، دارای سه مرحله اصلی است:

  1. فرسایش: اولین فرآیند تشکیل انواع سنگ رسوبی از سنگ آذرین، فرسایش سنگ است. فرسایش به فرآیندی اشاره دارد که طی آن باد، آب، یخ و سایر عوامل طبیعی، سنگ‌های آذرین را به ذرات کوچک‌تر تجزیه می‌کنند. رودخانه‎ها، نهرها، بادها و یخچال‎ها عوامل فرسایشی هستند که این ذرات کوچک را انتقال می‎دهند.
  2. حمل و نقل و رسوب: پس از فرسایش برای اینکه بدانید سنگ آذرین چگونه به سنگ رسوبی تبدیل می شود، سراغ مرحله دوم بروید. حمل و نقل رسوب، مرحله دوم فرآیند تشکیل سنگ‎های رسوبی از سنگ‎های آذرین است. طی این فرآیند، ذرات رسوب از طریق عوامل طبیعی (آب، باد …) به مکان‎های جدید منتقل می‎شوند. در طول حمل‎و‎نقل ذرات می‎توانند با توجه به اندازه و چگالی خود مخلوط و جدا شوند. وقتی سرعت انتقال کاهش پیدا کرد، ذرات رسوب ته‎نشین شده و در لایه‎ها تجمع می یابند.
  3. تراکم، سیمان سازی و تشکیل سنگ: با گذشت زمان، لایه‎های رسوبی تحت فشار لایه‎های بالا فشرده می‎شوند. همانطور که آن‎ها فشرده می‎شوند، منافذ بین ذرات به موادِ معدنی محلول در آب پر شده و یک ماتریکس جامد ایجاد می‎کنند. این فرآیند به عنوان مرحله سیمان‎سازی سنگ رسوبی شناخته می‎شود. پس از آن نیز طی یک سری فرآیندهای طولانی، لایه‎های رسوبِ فشرده به سنگ رسوبی تبدیل می‎شوند.  
بررسی فرآیند تشکیل سنگ رسوبی از سنگ آذرین
سنگ ‎های رسوبی، یکی از رایج‎ ترین انواع سنگ ‎ها در پوسته زمین هستند

مشخصات اصلی انواع سنگ رسوبی

حال که دانستیم سنگ آذرین چگونه به سنگ رسوبی تبدیل می شود، بیایید با مشخصات سنگ های رسوبی آشنا شویم. به طور کلی این سنگ ها دارای چند مشخصه بارز هستند که آن ها را از سایر سنگ های اصلی متمایز می کند. این مشخصات در همه سنگ ها رسوبی به صورت مشترک دیده می شوند. برای آشنایی با برخی از آن ها، توصیه می کنیم ادامه مقاله را مطالعه کنید.

  • ظاهر مخطط و طبقه بندی شده( امکان تشکیل فسیل): انواع سنگ رسوبی به دلیل تشکیل در لایه های متوالی، غالبا دارای چینه بندیِ قابل مشاهده هستند. چینه بندی قابل مشاهده یعنی اینکه سنگ دارای نوارهای افقی از رسوبات مختلف طی زمان های گوناگون است. این ویژگی باعث شده تا سنگ های رسوبی، حاوی فسیل هایی از گیاهان و جانوران طی زمان های مختلف باشند. این فسیل ها اطلاعات ارزشمندی درباره تاریخچه حیات روی زمین به محققان ارائه می کنند.
  • بافت دانهای و حساس به آب: انواع سنگ رسوبی معمولا به دلیل تجمع ذرات رسوب، بافت دانه ای یا آواری دارند. این بافت حساسیت سنگ رسوبی را افزایش داده و ظاهری متخلخل در آن ایجاد می کند. این سنگ ها همچنین نسبت به آب حساس بوده و در مقایسه با انواع دیگر سنگ ها راحت تر حل یا فرسایش می‎شوند. از معروف ترین نمونه سنگ های رسوبی می توان به سنگ کنگلومرا، ماسه سنگ، سنگ نمک و کوکینا اشاره کرد.
آشنایی با مشخصات سنگ های رسوبی
سنگ کنگلومرا، ماسه سنگ، سنگ نمک و کوکینا از معروف ترین نمونه سنگ های رسوبی

در این مجموعه انواع سنگ به فروش می رسد که یکی از پر فروشترین آن ها سنگ مالون است، برای دریافت اطلاعات بیشتر بر روی لینک بزنید.