سنگ یکی از مصالح ساختمانی می باشد و انواع مختلفی دارد. از انواع سنگ ها می توان به سنگ های آذرین، سنگ های دگرگونی، سنگ های رسوبی و … اشاره کرد. در حقیقت نحوه به وجود آمدن این نوع سنگ ها با هم متفاوت بوده و دارای ویژگی های منحصر به فردی می باشند. از دیگر انواع سنگ ها، می توان به سنگ لاشه، سنگ نما، سنگ گرانیت، سنگ دولومیتی و … اشاره کرد که هر کدام دارای کاربرد ها و همچنین خصوصیات خاص و ویژه ای می باشند. از بین انواع سنگ های نامبرده، سنگ لاشه یکی از سنگ هایی می باشد که عموما کاربرد و جنبه تزیینی نداشته و شکل ظاهری آن نامنظم می باشد. در این محتوا به بررسی سنگ لاشه و کاربرد و انواع آن می پردازیم.
نگاه اجمالی به قدمت سنگ:
سنگ یکی از قدیمی ترین مصالح ساختمانی می باشد کخ بشر از بدو زندگی بر روی زمین شناخته است و از آن برای تهیه وسایل مختلف زندگی و همین طور بنای آثار خود سود جسته است و در آثار بدست آمده از جوامع مختلف که در دوره پارینه سنگی زندگی می کرده اند، ابزار کار و اسلحه ی سنگی دست ساز نیز دیده شده است. سنگ ها علاوه بر ساخت وسایل روزمره در ساخت بنای ساختمان پرستش گاه ها نیز مورد استفاده قرار می گرفته است.
امروزه برخی از سنگ های تزیینی را به روش های مختلف به صورت صفحه برش زده و در کف، نما، پله ها، کف پنجره ها و … مورد استفاده قرار می دهند. ناگفته نماند که از مخلوط خرده سنگ ها با برخی از مواد چسبنده، مهمترین مصالح را در ساختمان تشکیل می دهند که می توان به ملات ها، موزاییک و بعضی دیگر از قطعات پیش ساخته اشاره کرد
سنگ لاشه
سنگ لاشه، سنگی می باشد که شکل و ظاهر آن منظم نیست. این نوع سنگ ها در نتیجه عمل انفجار بوده و یا پس از خرد کردن سنگ ها با قطعات بزرگ تر به دست می آیند، بنابراین شکل خاص و سطح های مشخصی ندارند. استفاده از سنگ لاشه بدون این که گوشه های تیز و لبه دار آن گرفته شود، مجاز نیست. در حقیقت به دلیل شکسته شدن ناگهانی سنگ های بزرگ تر، تکه ها و یا سنگ های لاشه ایجاد شده دارای گوشه و لبه های تیز می باشند که برای استفاده مناسب نمی باشند، بنابراین قبل از استفاده باید آن ها را ساب زد و آماده استفاده کرد. ناگفته نماند که سنگ لاشه با ابعاد کوچک تر از 15 سانتی متر را می توان بدون ساب زدن مورد استفاده قرار داد، زیرا آن ها به عنوان پرکننده در مکانهای مختلف استفاده می شود.
موارد استفاده از سنگ لاشه:
سنگ لاشه سنگی است که به دلیل شکل ظاهری آن، کاربرد تزیینی ندارد، بنابراین عمده مصرف آن به کارهای عمرانی مربوط می شود. از کارهای عمرانی و موارد استفاده این نوع سنگ می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- استفاده از آن در کلیه ابنیه های ساختمانی
- ساخت انواع پل های سنگی
- از دیگر موارد آن می توان به ساخت سد ها اشاره کرد.
- ساخت دیوار ها و پی های لازم در ساختمان ها، البته ناگفته نماند که از این نوع سنگ برای ساخت دیوار های سنگی مورد استفاده قرار می گیرد.
- یکی از موارد مصرف سنگ لاشه، علاوه بر استفاده در کار های عمرانی، در تهیه پودر سنگ نیز به شدت استفاده می شود. سنگ لاشه، نوعی از سنگ های نامنظم موجود در طبیعت می باشد که با توجه به شرایط کنونی حاکم، امکان تفکیک کانه موجود در آن وجود ندارد. به عبارت دیگر عمل فرآوری آن از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی باشد.به همین دلیل از آن برای پودر سنگ نیز استفاده می شود.
مشخصات کیفی سنگ لاشه چیست؟
- سنگ لاشه باید عاری از هر گونه لایه بندی باشد. در حقیقت ظاهر آن نباید لایه لایه باشد.
- وجود درزه و شکاف در متن سنگ دلیل بر استحکام پایین سنگ می باشد. در واقع یکی از عوامل موثر در کمیت سنگ لاشه، بدون شکاف و درزه بودن آن ها می باشد.
- سنگ لاشه انتخابی باید دارای سختی قابل قبولی باشد.
- از دیگر ویژگی و مشخصات کیفی سنگ لاشه می توان به نوع استخراج آن اشاره کرد. شرایط استخراج آن باید روباز بوده و به آسانی انجام شود و بدون باطله برداری باشد.سنگ مالون همان سنگ لاشه است تفاوت سنگ لاشه وسنگ مالون با سنگ ورقه ای
سنگ لاشه شکسته
سنگ لاشه شکسته از انفجار معادن سنگ به دست میآید. این سنگ که حاصل خرد شدن سنگهای بزرگ است، دارای شکل خاصی نیست. سنگ لاشه شکسته دارای لبه های تیز است و اگر در ساختمان سازی و موارد دیگر مورد استفاده قرار گیرد، لازم است لبههای تیز آن گرفته شود تا سطحی صاف داشته باشد. سنگ لاشه دارای سایزهای مختلفی است و اگر ابعاد آن کمتر از ۱۵ سانتیمتر باشد به عنوان پر کننده به کار میرود و نیازی به ساب زدن ندارد.
نحوه آماده سازی سنگ لاشه و کاربرد ها
سنگ لاشه شکسته پس از ساب خوردن در موارد بسیاری مورد استفاده قرار میگیرد. البته این سنگ دارای انواع مختلفی است که علاوه بر کیفیت، قیمت آن نیز برای تولید کنندگان مهم است. این سنگ به عنوان مواد اولیه و خام خریداری میشود و پس از ساب خوردن برای مصارف ساختمانی و غیره به کار میرود. انواع سنگ لاشه با ضخامتهای مختلف در موارد گوناگونی به کار گرفته میشوند. هر چه ضخامت این سنگ بیشتر باشد از استحکام بالاتری برخوردار است. کاربرد این سنگ در ساخت دیوار، پله، کف حیاط و غیره بسیار مناسب است و با توجه به زیبایی و کارایی بالایی که دارد مورد استقبال مشتریان بسیاری میباشد. سنگ لاشه شکسته از تنوع بالایی برخوردار است و با توجه به موارد مصرف گوناگونی که دارد مورد توجه کارخانههای تولید کننده سنگ میباشد. این سنگ در کارخانهها متناسب با نوع مصرف فرآوری میشود.
این سنگ به سبب کیفیت خوب و قیمت مناسب مورد توجه معماران است. قیمت سنگ لاشه شکسته با توجه به ابعاد و نوع آن تعیین می گردد و هر چه سنگ از استحکام و زیبایی بالاتری برخوردار باشد با قیمت بیشتری به فروش میرسد. ابعاد سنگ لاشه شکسته نیز در قیمت آن بسیار تاثیر گذار است و هر چه ابعاد سنگ بیشتر باشد با قیمت بالاتری عرضه میگردد.